Mehuasema

Mehuasema kiittää mehustuskaudesta -23, varaa aika 040 1872603.

Käyntiosoite Kostilantie 301, Punkalaidun - Haukankoski

 


MEHUASEMA
 


HINNAT:

Tuorepuristus 0,80 EUR /sisääntuleva kg 
Pastorointikonetta käytettäessä 1,20 EUR / sisääntuleva kg.
Hinnat sisältävät alv 24%. 

Myös korttimaku!
 

Tuoremehuasema on avoinna syksyisin satosesonkina. Pääasiallinen puristettava hedelmä on omena. Raakapuristaa voi myös muita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia, etenkin omenan sekaan. Kerro näistä varausta tehdessä. 

Puristukseen tuotava minimimäärä on 25 kg eli noin 5 kpl 10 litran ämpärillistä hedelmiä tai vihanneksia.


ENNEN AJANVARAUSTA

Arvioi mehustettavien omenien määrä. Omenat painavat noin puolet tilavuudestaan eli 10 litran sangollinen painaa noin 5 kiloa.
Yleensä omenakiloista tulee mehua noin 60-70 % (eli 100 kg omenaa tulee noin 60 litraa mehua)

Ilmoitathan näistä erityistoiveista jo aikaa varattaessa:

  • Omenan mukana voidaan mehustaa myös esim. porkkanaa tai marjoja, mutta siitä on mainittava ajanvarauksen yhteydessä!
  • Pastoroinnista mainittava ajanvarauksen yhteydessä. Näin osaamme laittaa ajoissa pastoröintilaitteen lämpenemään. 

 

HUOM! Ilmoita mahdollisesta esteestä hyvissä ajoin, kuitenkin viimeistään 24 h ennen mehustusta.

 

OMENAN LAATU JA POIMINTA

Valitse hyvälaatuisia kiinteitä omenia. Kypsä omena on luunkova, sormi ei uppoa siihen puristettaessa. Parhaat mehut saadaan omenasta, joka on hieman raaka ja kova. 

Maahan pudonneet ja vähän pintavialliset/madonreikäiset omenat kelpaavat. Puusta kerättäessä omena on laadukkaampaa.  Omenan kypsyyttä voit testata parhaiten painamalla omenaan peukaloa - jos peukalo painautuu omenaan herkästi, on omena jo liian kypä siistiin ja laadukkaaseen puristukseen. Pilaantuneita omenia ei kannata mehustaa. Valkeakuulas ei sovellu mehustukseen. 

Kerää omenat astiaan tai kasseihin (esim. muovipussiin), joissa omenat on helppo kuljettaa. HUOM! Joutuessasi säilyttämään omenoita, varastoi ne ilmavasti esim. avonaiseen pahvilaatikkoon tai reikäiseen pyykkikoriin. Muovisäkissä omenoita ei kannata säilyttää kauaa. Säilytä kerätyt omenat ulkona, sateelta ja auringonpaisteelta suojassa esim. katoksessa.
Puussa oleva tai kerätty omena kestää hyvin muutaman asteen yöpakkasia.
 

OMENIEN PUHDISTUS

Omenien tulee olla maa-aineksesta puhtaita. Mehuasemalla ei ole mahdollisuutta omenoiden pesuun ja likaiset omenat rikkovat puristuskoneen. 

 

ASTIAT/PULLOT
Jos et halua mehulle pästorointia, sinun pitää kuljettaa mehu kotiin esim. kannellisissa sangoissa ja jatkokäsitellä mehun vasta kotona. 

Tuo omat astiat tai pullot pästoroitua mehua varten mukanasi. Asiakas pullottaa mehun itse pastoroinnin yhteydessä. Asemalla on myynnissä 1,5 litran mehupusseja, joihin pasteroitu mehu voidaan pakata asemalla.

Varaa astioita/pulloja vähintää omenakilojen määrä x 70 % (eli 100 kg omenalle 70 litraa astioita). Jos et halua mehulle pästorointia, sinun pitää kuljettaa mehu kotiin esim. kannellisissa sangoissa ja jatkokäsitellä mehun vasta kotona. 

Asiakas huolehtii säilöntään käytettävien astioiden puhtaudesta. 


 

MEHUSTUKSEN AIKANA

Pästoroidun mehun pullotus vain asiakkaan toimesta. Mäski pakataan mehuasemalla jätesäkkiin, jonka saat pyydettäessä itsellesi. 
 

SÄILYVYYS

Pästoroimaton mehu säilyy viileässä noin vuorokauden, joten se pitää pakastaa tai pastöröida pidempää säilytystä varten. Pakastettu mehu säilyy avattuna noin 2 päivää jääkaapissa.

 

Tuoremehuaseman tuotot menevät 4H -lapsi - ja nuoristyön käyttöön Punkalaitumella.